Of je nu jeuk hebt om je interieur een update te geven of je gaat verhuizen naar een nieuw huis, je zult veel beslissingen moeten nemen over meubelopstelling, raambekleding, wandkleden en meer. En hoewel je er zeker van bent dat je ruimte je persoonlijke stijl weerspiegelt, moet je er ook over nadenken of je keuzes helpen om je huis energiezuiniger te maken. Zo kun je beter voor het milieu zorgen, maar het is ook mogelijk om energie en dus geld te besparen, zelfs als je bij een goedkoopste energieleverancier een contract hebt afgesloten. Onderstaand vind je vier tips die hierbij helpen!

Voeg tapijten of vloerkleden toe

Veel huiseigenaren houden van het uiterlijk van een glanzende hardhouten vloer. Maar afhankelijk van het soort isolatie dat eronder ligt, kan een kale vloer een grote bron van warmteverlies zijn. In verhoogde huizen en huizen met onverwarmde kelders kan die hardhouten vloer een bijzonder kwetsbare thermische barrière zijn. Karpetten zullen een verschil maken in de winter en zijn een goed compromis als je de gedachte niet kunt verdragen om je houten vloeren te bedekken met vloerbedekking. Maar als je klaar bent om de sprong te wagen, kan een wollen vloerbedekking met een dik tapijt een tochtige vloerkou tegenhouden.

Isoleer met behulp van meubels

Idealiter zijn de muren van je huis voldoende geïsoleerd en zijn de ramen goed afgesloten om tocht te voorkomen. Maar alle huizen hebben onvolkomenheden op deze gebieden, en een manier om de impact te verminderen is om meubels te gebruiken als een extra thermische barrière. Stoelen en banken met hoge rugleuningen zijn ideaal voor dit doel. Het meubilair hoeft niet gevuld of gestoffeerd te zijn. Alles wat dicht is, zoals een boekenkast gevuld met boeken, kan dienen als een belangrijke thermische barrière wanneer het tegen een buitenmuur wordt geplaatst. Wandtapijten of quilts aan de muur hangen is een andere manier om tegelijkertijd te decoreren en te isoleren. 

Gebruik je ramen verstandig

Tenzij je door je hele huis zeer efficiënte ramen met meerdere beglazingen heeft, is de kans groot dat je ramen een relatief zwakke plek zijn in je energie-efficiëntieschema. Ramen zijn een veelvoorkomende bron van tocht en de hitte van de zon kan ervoor zorgen dat je airconditioner in de zomer overuren draait. Maar met de juiste raambekleding kun je deze effecten minimaliseren voor een fractie van de kosten van raamvervanging. Dikke gordijnen of lichtgewicht zonneschermen kunnen hier bijvoorbeeld bij helpen! 

Laat ruimte over voor je HVAC-systeem

Voordat je keuzes maakt over de plaatsing van meubels, is het belangrijk om alle HVAC-openingen, koude luchtretouren, radiatoren en thermostaten te lokaliseren in de kamers die je inricht. Je HVAC-systeem is als het ademhalingssysteem voor je huis, en als je een bank tegen je koude luchtretour duwt, is het alsof je probeert te ademen met een kussen over je gezicht. Zorg ervoor dat al je ventilatieopeningen zichtbaar zijn en de behandelde lucht naar het midden van de kamer kunnen leiden. Je moet dus beslist ruimte overlaten in je interieur voor je HVAC-systeem!